Usinish vuurtoren- Zuid-Uist

Usinish vuurtoren

Jacqueline en ik hebben een zwak voor de verhalen van Gavin Maxwell : Ring of Bright Water, Harpoon on a venture, A Reed shaken in the Wind. We hebben het allemaal verslonden.

Ik ben in 2015 naar de Buiten-Hebriden gewest en zag kans een voettocht te maken op weg naar de vuurtoren die een rol heeft gespeeld bij de “basket shark hunting”trips van Maxwell.

Donderdag 16 april 2015

6 uur op. het regent…
3 herten gezien verderop, bij het huis van de campingeigenaar.

Begin route naar Usinish. Rechts het Thacla-Hecla massief

Na het ontbijt rij ik naar het zuiden en kom om 8.10 bij Loch Skiport aan. .Daar kan ik de auto in de graskant parkeren. Het is nu droog en nog maar deels bewolkt.
Loch Skiport ligt aan het einde van de zijweg B890 van de hoofdweg A865. Loch Skiport is eigenlijk een grote inham die op de Minch uitkomt
Ik vind de route in het boekje over Hebridenwandelingen dat ik bij de Supermarkt in Benbecula gekocht heb. Uiteraard komt de landranger map nr 22 (Benbecula en South Uist) ook goed uit. Op de kaart lijkt het een fluitje van een cent  . De kunst is natuurlijk om tussen moerassen en meren door te laveren.
Het boekje heet “Walking on Uist and Barra” en is geschreven door Mike Townsend.

Loch Skipport
Het lange meertje.
Daarachter Thacla
Terugblik op Eaval

De route gaat zuidwaarts, oostelijk van een langgerekt meertje en dan richting Loch Bein. Hier ten zuiden van traverseren( lastig,door hei)  Vervolgens zuidoost  gaan ten noorden van het  Maol Marlaig massief Je komt dan door een  inham in de Thacla graat. Het lopen is niet makkelijk en het doel is voorlopig de baai  Bij Mol a Tuath.

Zeearend bij Mol a Tuath

Daar aangekomen,na lang geworstel door zomp en hei,zie ik tot mijn vreugde een zeearend en een zeehond.
Er is ook een bothy en ik ontmoet 2 vrouwen die daar overnacht hebben.
Bij die scherpe inham begint een halfverharde weg naar de vuurtoren.Die is achter de 128 m hoge heuvel Uisinis. De vuurtoren ligt op een 50 m hoge klif en is gebouwd in 1857 door Stevenson.Van hieruit kon de vuurtorenwachter de in zee varende Gavin Maxwell en bemanning aanwijzen waar de basket sharks zaten!

Oude bron bij Usinish
Vuurtoren Usinish
Info bord vuurtoren Usinish

 

Na enige tijd bij de vuurtoren te hebben rondgehangen en een tekening gemaakt te hebben ga ik weer op weg terug .Daarvoor loop ik westwaarts naar een inham in de Thaclagraat. Het is die tussen de toppen Maol Marlaig en Beinn na h-Aire.

Vanaf de graat  zie ik het grote meer Loch Spotail liggen. Na de afdaling komt de te volgen route in een moerasgebied ten oosten van Loch Spotail terecht.
Gelukkig is er een baken voor de aan te houden richting, namelijk de heuvel Beinn Tarbert ten noorden van de B890.

Shieling op helling Beinn na h-Aire
Loch Spotail vanuit het zuidoosten.Achter het eilandje ligt Loch Fada

Ca 16.30 ben ik weer terug bij de auto. Zware dag, ondanks de relatief korte afstand. Heeft te maken met de moeizame voortgang door zomp!