HECLA (Zuid-Uist)

HECLA ( Zuid-Uist)

april 2015

Ik ontdekte dat Zuid-Uist en Benbecula in de vroege lente verlaten gebieden zijn.
In 1999 was ik  al eens met Marie-Louise in Zuid-Uist geweest en we hadden een mooie wandeling bij Loch Druidibeg gemaakt en het mistige Lochboisdale bezocht.
Toen bleven de bergen Hecla en Beinn Mhor buiten bereik.

In april 2015 ben ik weer op de Buiten-Hebriden en het weer is in het algemeen goed voor bergtochten.

Avond op camping in Noord-Uist. In de verte de bergen Hecla en Beinn Mhor in Zuid-Uist

18 april 2015
Camping Moorcroft ; Cairinis- North- Uist
6 uur op   .Stralend weer!
De meisjes die in het bunkhouse verblijven waren al om 5.30 aan het kwekken. Ze gaan naar  Harris.

7. 50
Op weg naar het startpunt van de Hecla tocht moet ik vaak foto’s nemen van de geweldig sfeervolle landschappen in de ochtendzon.
Om 8.10 kom ik bij de parkeerplaats bij Loch Tealga aan.Die is aan een zijweggetje van de hoofdweg door de Uists en Benbecula.

Het gidsje had gewaarschuwd voor de bedelende ponies . Nou,dat klopte helemaal.
Helaas ben ik het complete reisverslag kwijt.
Ik weet dat ik de route van het gidsje van Mike Townsend heb gevolgd ( Walking on Uist and Barra) .Na de Heclatop ben ik naar het Zuiden afgedaald om Glen Usinish en Loch Corodail te tekenen als voorbeeld voor een schilderij. Ik heb boven de Hecla ook steenarenden gezien en gefotografeerd.

Hecla en Beinn Mhor achter Loch Bi. Onderweg langs de hoofdweg A865 gefotografeerd
Hecla achter Loch Bi

De route begint aan de weg B890 en gaat naar het ZO langs de noordkust van Loch Teanga. Aan het einde van het meer gaat de route dan zuidwaarts langs de westpunt van Loch Fada.Verder is het min of meer rechtstreeks naar de top van de Hecla
( 606m). Er zijn geen grote moeilijkheden. Ik ben lang bezig geweest( ca 9 uur) maar dat komt vooral door het vele fotograferen en de tocht  naar Glen Usinish.

Op weg naar Hecla: zicht op McLeods Tables op Skye

Eaval en Harris vanaf Noord-Hecla
Hecla en Beinn Mhor
Bambi’s op noordhelling Hecla
steenarend boven Hecla
Steenarenden boven Hecla
Beinn Corradail en Beinn Mhor vanaf de Hecla
Glen Usinish en Loch Coradail
Vuurtoren Usinish vanaf Hecla
Uist vanaf Hecla
Loch Spotail

 

Toen ik weer terugkwam bij de B890 kwamen de ponies in gezwinde pas aanzetten en hebben me overgehaald om de helft van mijn gesneden brood af te staan. Ik moest er een met de auto wegduwen teneinde weer naar huis te kunnen gaan!

Schooipony bij startpunt