Sgurr Nan Gilean en Am Basteir 2006

Camping Sligachan, zondag 16 juli 2006

Het waait en het is een beetje vaag bewolkt. Ik heb de Sgurr nan Gilean normaalroute( “tourist route”) al 2 keer gedaan en daarom ga ik het eens anders proberen.De oostgraat lijkt me volgens de beschrijving uit Skye Scrambles goed te doen. Ook heb ik Am Basteir in het vizier. Daar ben ik in 2001 niet op gekomen als gevolg van de dikke sneeuw. Am Basteir heeft volgens het boekje een listige sleutelpassage. Ik vergeet dan even de nog listiger sleutelpassage die in de westgraat van de Gilean gaat komen! Om 7.20 ga ik aan de wandel van af mijn tent. Dat is het leuke van de routes in de Noord-Cuillins: je kunt zo vanaf je tent beginnen. Tegelijk kun je natuurlijk de routes in de Zuid-Cuillins vanaf de camping in Glen Brittle beginnen. SAB 1 DSC01672 Sgurr nan Gilean ; links is de oostgraat

8.30 Eenzaam voortsjokkend in het verlaten Glen Sligachan,tegen de harde wind in. Het moeras tussen Marsco en Gilean staat vol zonnedauw! Ik zie de afnemende maan dalen boven de graat van Gilean.

10.25 Ergens op de Oostgraat van de Gilean. Harde wind! De route is heel prettig. 1e en 2e graadsklimmen op zeer ruw gabbro,veelal platen. Af en toe gras en losse keien. SAB 2 DSC01676 De route begint bij de beek tussen de twee rotspartijen linksonder

De tocht via de sleutelpassage naar de top gaat verder goed. Die sleutelpassage is zo’n 30 meter voor de top en nogal luchtig.Dat wil zeggen dat hij best eng is als je hoogtevrees en weinig vertrouwen in je manier van voortbewegen hebt. Eromheen is het bijna leeg. Vooral op de top heb je het gevoel dat je in de leegte bent omdat het daar overal steil naar beneden duikt. SAB 3 DSC01678 Moeras met zonnedauw in Glen Sligachan SAB 4 DSC01682 Zonne dauw   

Op de top kom ik 2 Britten tegen en we gaan samen de westgraat af. Dit is een afdaling waarbij je je handen zeker nodig hebt maar waarbij de ruwe gabbro weer veel vertrouwen geeft. Alleen: hoe kom je die graat af!? Ik wil naar de Am Basteir en de Britten willen naar Sligachan. SAB 5 DSC01693 Maan boven oostgraat SnG

We komen bij een vrijwel loodrechte schoorsteen van zo’n 10 meter hoog. Ik geloof dat het de Tooth Chimney is. Het ziet er zeer intimiderend uit maar ik zie duidelijk treetjes en bobbels en mogelijkheden voor spreidstanden. Als meest ervaren klimmer mag ik het eerst proberen. Na wegslikken van de angst ontdek ik dat het best meevalt, weer omdat de gabbro zo ruw is en je niet het gevoel hebt dat je schoen zo van een tree kan wegslippen. Dat gevoel heb ik altijd op de kalksteen in Belgie. SAB 6 DSC01712 Onderweg in de oostgraatroute SAB 7 DSC01721 Zicht vanaf Oostgraat op Ruadh Stac en rechtsachter Bla Beinn

12.25 Beneden. Een gids maakt zich daar gereed om met zijn klant omhoog te gaan. Zelf is hij ongezekerd. De klant komt gezekerd na . Mijn maats aarzelen lang en ik ga weer omhoog om ze op te porren.Dat werkt en zij komen ook zeer geconcentreerd naar beneden.We nemen afscheid en ik ga naar Am Basteir. In het begin is dit een makkelijke graat,maar opeens kom je voor een afgrond! Die moet je afdalen om bij de eigenlijke top te komen. Ik heb aan mijn handen gehangen en met mijn voeten gevoeld maar kon niets vinden! Later heb ik ontdekt dat ik niet zorgvuldig heb gekeken. Een paar meter verderop hing een touw  en dat heb ik gebruikt om op het volgende deel van Am Basteir te komen, het deel dat naar de top leidt. Op weg naar de top kwam ik de klimmers tegen van wie het touw was.Ze waarschuwden me dat ze het touw gingen meenemen maar dat vond ik best want ik had al ontdekt dat de route omhoog van de Bad Step goed te doen was.

12.55 Top Am Basteir bereikt. Ik heb dit stuk overal stijgijzersporen op de rotsen gezien. De wind huilt! SAB 8 DSC01735 Zicht op Glen Sligachan en Red Cuillins vanaf oostgraat

De Bad Step omhoog lukte prima. Zeer gladde stukken maar hogerop is een goed greep waar ik met mijn lengte(1.93m) goed bij kan. Ik kom verderop veel touwgroepen tegen. Ik ga verder langs de Bealach nan Lice en de Sgurr a Fionn Choire naar de Bruch na Frithe waar ik om 14.30 aankom. De storm is steeds erger geworden! Ik neem de makkelijkste afdaling,via de Fionn Choire. Verder naar de bealach a Mhaim en de beek Allt Dearg Mor,die ik een tijd volg. Om 18 uur kom ik afgepeigerd bij mijn tent op camping Sligachan aan. Morgen tijd voor een rustdag! Die is ook nodig om mijn bril in Portree te laten repareren en verder is het op 17 juli zulk slecht weer dat een klimtocht er voor mij niet in zit. 3 dagen mooi weer gehad en 3 moeilijke tochten kunnen doen! SAB 10 DSC01744 Zicht vanaf Gilean op Sgurr Beag en Sgurr na h-Umha SAB 11 DSC01758 Am Basteir (links) en Westgraat SnG (rechts) SAB 13DSC01768 Afdaling westgraat met Britse tochtgenoten SAB 14DSC01769 Tunnel in de westgraat SAB 15DSC01779 Afdaling westgraat DSC01773 SAB 16DSC01781 DSC01799 Afdaling Tooth Chimney DSC01797 SAB 21DSC01803 De Britten gaan naar Sligachan SAB 22DSC01807 Touwgroep in westgraat Gilean SAB 24DSC01811 Klimgroep op Am Basteir SAB 25DSC01822 De sleutelpassage onder de eerste(lagere) piek van Am Basteir  bevindt zich net boven de mensen.Er hangt een touw.Verderop zie je de grote pieken van Gilean. SAB 26 DSC01836 Am Basteir (l) en Basteir Tooth SAB 28DSC01860 Bla Beinn vanaf Sgurr Basteir SAB 29DSC01872 Bealach nan Lice (tussen Am Basteir en Sgurr a Fionn Choire) SAB 31DSC01907 Pinnacle Ridge van Sgurr nan Gilean SAB DSC01882 Vreemde rotsformatie in Fionn Choire SAB 32DSC01910 De beek Allt Dearg Mor ; verderop de Red Cuillins