Blaaven 2001

Camping Sligachan, 2 mei 2001

1.15 : bitter koud met heldere sterrenhemel! Dat voorspelt veel goeds(haha, mis meneer!)
Vannacht zijn mijn Schotse buren langdurig bezig geweest om spullen uit te pakken.
6.20  opgestaan en om 8.10 bij de parkeerplaats aan de weg van Broadford naar Elgol aangekomen.
De zuidgraat heb ik in 1999 gedaan,daarom wil ik het nu via de oostkant proberen.Ik begin op het pad aan de noordkant van de beek Allt na Dunaiche.In het begin is het pad zompig.
9.10
Al een tijd aan het zwoegen op het goede pad, met steeds meer stenen, naat de oostgraat van Blaaven. Dichte mist boven me. Die heldere hemel van vannacht duurde dus niet lang.
De wolken hangen op ca 500 meter.
Ook de Allt na Dunaiche is een fraai riviertje.

img596
Blaaven en Clach Glas vanaf Torrin

BL2 img625

De oostroute loopt een stuk langs de beek en gaat door en langs het grote rotsmassief links van de grote puinhelling.Ik ben aan de linkerkant van de puinhelling afgedaald

img624
De oostroute gaat iets links van het midden. In de rotspartijen aangekomen werd het zeer mistig en raakte ik bij de eerste poging de weg kwijt en ben omgekeerd

10.05
In dichte mist en “drizzle”worstel ik over hellingen met gras en keien.Links zie ik vaag een enorme zwarte vorm. Het pad is moeilijk te volgen want ik zie geen Cairns.
Later pas lees ik dat de rotspartijen op deze route zeer indrukwekkend zijn.
11.20
Zittend onder een enorme gabbrokei, in regen en mist. Koude natte broek(regenbroek vergeten..)Om 10.30 opgegeven.Ik was terechtgekomen op een stenenhelling met gladde rotspartijen waar je moest klimmen en dat alles eindigend  in geweldige muren in de mist.Ik ben het pad gewoon kwijtgeraakt.

BL4img616
Mistige
ramp!

BL9img649Alles zit in de mist, dus helaas ook geen foto’s van Clach Glas.
Mijn goretexjas is helemaal doorweekt..
Afdalende kom ik 3 mannen tegen die het ook willen proberen.

Tweede poging  op 3 mei
Zelfde route. Nu omhoog met een oudere Engelsman,die hier samen met zijn vrouw was. Zij deed een geologiecursus en hij ging wat wandelen. Hij overnachtte in Hotel Sligachan( “I like my comfort! “).

BL 8 img623
Mijn britse tochtgenoot

BL 15 img678
Ik zelf op de Blaaven. Rechts beneden Ruadh Stac

We komen direct op de Noordelijke (hoogste ) top van Blaaven terecht. We worden begroet met sneeuw en hagel. De Engelsman gaat dezelfde weg terug, maar ik wil langs de grote rotspartijen verder naar het noorden .
14.50
Op de terugweg van de mistige top naar The Great Prow,door een fantastisch indrukwekkend rotslandschap. Naast de Prow wil ik de gully af om de Noordkant van de Blaaven verder te bekijken. Die gully is niet simpel en ik moet hem moeizaam en heel voorzichtig afdalen.
Dan sta ik aan de voet van de Great Prow, een enorme zwarte toren met loodrechte wanden.
15.30
Met enige moeite ben ik zijwaarts getraverseerd over scree,gras en blokken om de Prow beter te zien.Wat een indrukwekkend duistere dreigende rotsen!.
17 uur.
Terug bij de parkeerplaats na een lange,schuivende afdaling over de grote screehelling,honderden meters lang.Stokken weer onmisbaar.

BL7 img622
Uitzicht
vanaf noordtop Blaaven.Linksonder zie je de Putting Green,net rechts van de Clach Glas

BL 11 img660
Clac
h Glas vanaf Blaaven


het
BL 10img650 steile pad naar de voet van de Great Prow 

BL14 img667
Onderaan
de Great Prow

BL13img666
De afdaling begint onderaan de Great Prow .Geen makkelijke  route!