Ladhar Bheinn 2002 v2

Barrisdale Bay, Knoydart 7 mei 2002

18.20 Vol enthousiasme voor de 3e keer in deze vakantie het traject van Kinloch Hourn naar Barrisdale Bay afgelegd. Zonnig,niet te warm. Ik heb er zin in! De Ladhar Bheinn moet nu lukken. Er komen wolkenstrepen uit het oosten. De sfeer is hier relaxed. Er zijn maar 6 tenten. Ik heb me een beetje gewassen in de Barrisdale rivier. Deze aanlooptocht vanaf Kinloch Hourn put me steeds uit. Komt door die torenhoge rugzak. Dit moet de 9e dag worden zonder alcohol. 19.30 Klaar met eten.Maar nog steeds moe. Later zie ik 6 herten op de grasvlakte 100 meter verderop De bewolking neemt toe… Woensdag 8 mei 2002 Het miezert… Niet weer!! Om 7 uur  ga ik op pad. Af en toe miezert het. Zwaar bewolkt. 8.05 Over pad en grashelling op de noordelijke uitloper van het LB- hoefijzer terechtgekomen.Ik doe het nu anders dan in april.Ik zie de enorme “kaar” ( een grote uitholling in de bergwand)) van Ladhar Bheinn voor me. ladhar-beinn-1 Coire Dhorcaill en in de verte de Ladhar Bheinn graat bovenwand LB Ladhar Bheinn topgraat(tele-opname)  

9.50 Ergens op de Drum a Choire Odhar , ca 750 meter hoog.Ik heb de enorme grashelling uit Coire Dhorcail bestegen. Kapot… Onderweg een eenzame witte orchidee gevonden.Kijk, dat verblijdt me nu! LB is nu in de wolken. Er loopt hier zelfs een paadje! Ik zie Stob a Choire Odhair in de mist op enige honderden m afstand. Die top is 960 meter hoog. Het uitzicht vanaf de NW-kant van de berg naar het zuidoosten vind ik zeer imponerend: steeds opnieuw bergkammen,die  tot in de verte doorgaan. LB zelf heeft aan de oostkant zeer steile wanden.uitzicht op Loch Hourn Op de noordelijke uitloper van Druim a Choire Odhair : blik op Barrisdale Bay en Loch Hourn img017 Op Druim a Choire Odhair; in de verte Loch Hourn Graat LB Op Druim a Choire Odhair Bovenop Druim  a Choire Odhair.Zicht op zuidwesten Op Stob a Choire Odhair; zicht op hoofdtop LB en verdere bergen van Knoydart

Je ziet er hier wel gras op,waardoor het wat minder desolaat lijkt dan het uitzicht van de Black Cuillins vanaf Bruch na Frithe. 11.08 Ladhar Bheinn hoofdtop  . 1020 m De hele graat afgelopen naar deze betonnen paal. De LB is net een reusachtige Y. Je hebt hier een geweldig uitzicht op de meer zuidelijke Knoydartbergen. Het is echt een woestenij. Westgraatimg482 Ladhar Bheinn; in de verte is Skye 

Ik moet weer terug naar de knoop van de Y om de afdaling naar het westen te maken.. Het stuk tussen de Stob en de knoop van de Y was griezelig smal met links een diepe afgrond. Ik zie de Cuillins van Skye als een piekige donkergrijze massa. Verderop de Cuillins van Rum. img020 Afdaling top naar Zuidoosten img555 Op Bealach Coire Dhorcaill onderweg naar Linne beinn Op weg naar Luinne Bheinn meren

13.10 Pauze voor de afdaling naar Mam Barrisdale Ik wil door naar de meertjes net ten zuiden van Luinne Bheinn. Maar die nieuwe stijging maakt me opnieuw kapot. Eindelijk zie ik ze beneden me liggen, in de Choire Odhair. meren in Choire Odhair De twee meren net ten zuiden van Luinne Bheinn meer bij Luinne Bheinn Meer ten zuiden van Luinne Bheinn

15.30 Heerlijk even gezwommen in een van de meren. De zon schittert op het water.Dit lieflijk kabbelende meertje in het ruige Knoydart is gewoon een paradijs! En geen midges!! Nu begint de lange afdaling ; eerst naar het pad in Mam Barrisdale en dat volgen naar de camping Om 17.45 ben ik weer bij de tent. Knieen goed gaar! De volgende ochtend een zonnige “wandeling”naar Kinloch Hourn. ochtend bij Loch Hourn Loch Hourn in de ochtendzon tijdens de terugtocht naar Kinloch Hourn kwallen in Loch Hourn Kwallen in Loch Hourn