Bruch na Frithe 2001

Camping Sligachan ,Skye, 29 april 2001 Om 6.30 sta ik op. Het is stralend weer maar er zijn wolkenvelden. Ik zie duidelijk sneeuwvelden onder de Am Basteir. 8 uur Op weg naar Bruch na Frithe. Ik volg de route uit het boekje van Storer. Ik moet van Sligachan af naar het ZW.  Eerst achter het hotel Sligachan de weg naar Dunvegan volgen en langs die weg ergens de route  vinden. Er komt een pad dat een beek volgt, langs Allt Dearg House gaat en zo omhoog naar Bealach a Mhaim. Ik moet zeggen dat de 1:50.000 Ordnance Survey kaart erg handig is. 8.50 Ik ben de hele tijd al wild van enthousiasme! Het sprankelende zonlicht in de beek Allt Dearg Mor,de Sgurr nan Gilean in het licht; de frisse koele lucht, de geweldige entourage. Ik blijf maar fotograferen!

 

BnF 1 img522 Allt Dearg Mhor;achterin Sgurr nan Gilean, Am Basteir en Sgurr Basteir

De twee beken, Allt Dearg Mor en Allt Dearg Beag , zijn de parels van het gebied tussen de Noord-Cuillins en Hotel Sligachan. Blaaven ziet er sneeuwerig uit. In de verte kan ik Storr zien. BnF2 img173 (2) Bealach a Mhaim; hier begint de stijging naar Bruch na Frithe NW-graat

10.10 Bij de meren van Bealach a Mhaim. Het pad over de NW-graat van BnF begint hier. De helling onder Bealach nan Lice zit geweldig onder de sneeuw. Ik hoor hier raven. Rechts van BnF zie ik de torenhoge duistere hellingen van de meer zuidelijke Cuillins. 11.15 Na de lange grashellingen kan het klimmen op de rotsgraat.

 

BnF3 img902 Bruch na Frithe: zicht op het westen

12.45 Weer terug van de rotsgraat, op zo’n 150 meter boven Bealach a Mhaim. De Cuillins hebben even hun tanden laten zien. Ca 11.20 ontdekte ik het pad dat onderlangs de graat liep.Dit bleek echter niet zo’n goed idee, want er lag steeds meer zachte sneeuw.. De pickel kwam nu geweldig van pas. BnF4 img152 (2) Zicht op Black Cuillins vanaf Bruch na Frithe NW-graat.Helemaal rechts Sgurr a Ghreadaidh

Op 100 meter van de top van BnF zag ik achter me een loodgrijs gordijn aankomen.Het zat al een uur in de maak, maar ik wilde het nog niet opgeven. Bovenop (958m, om 11.55) ) begon het licht te sneeuwen. De alom dreigende Cuillinmassieven zagen er zo indrukwekkend uit dat ik vele foto’s en dia’s gemaakt heb. Een onaards kunstwerk in grijs,zwart en wit.

img137 (2) Zicht richting Sgurr nan Gilean (achterin) vanaf de BnF-top

 BnF6 img481 Basteir en de Basteir Tooth

De Basteir,Fhiore en Gilean leken net enorme scheefstaande keien. De zuidelijke Cuillins en de Blaaven stonden in een vaal licht onder de loodgrijze lucht. BnF7img478 Basteir Tooth

Toen ben ik gevlucht. Gelukkig was de route goed te zien en de pickel een geweldige hulp. De snel vallende jachtsneeuw maakte het me toch niet te moeilijk. Deze dag maakt alles al goed, ondanks de pijn in het ontstoken oog,de verkoudheid en de zwakke conditie. Ik heb vandaag hier nog niemand gezien! In de verte zie ik de Storr achter Portree. Ik zie ook Harris en ( o weemoed) de Uist-eilanden en Benbecula met het onnavolgbaar eenzame Loch Scarilode. Daar zijn ML en ik samen geweest…ik word zo weemoedig van de herinnering aan onze gezamenlijke belevenissen… 13.40 Op het hoofdpad. Moe. Nu schijnt de zon en er is een koele wind. Een schaap zit onder een steen en kijkt me aan. Voor haar ligt een staalblauwe plas. 15.35 Na een paar omzwervingen door “boggy heather”nu al een tijd op het pad naar Sgurr nan Gilean. Het is gewoon warm. Nu nog maar  zo’n half uur van Hotel Sligachan. BnF8 img814 Links Sgurr nan Gilean en rechtsachter Bla Bheinn, gezien vanaf de BnF-top BnF9 img910 Linksachter Glamaig,rechts Am Basteir en Sgurr nan Gilean. BnF10 img856 De Black Cuillins vanaf BnF BnF 11 img810 Linksonder Fionn Choire,de makkelijke route voor Bruch na Frithe; rechts Sgur a Fionn Choire BnF12 img428 Fionn Choire   SneeuwbuiBnF 13 img562 op Bruch na Frithe InBnF 14 img563 Fionn Choire