CAISTEAL ABHAIL (ARRAN)

 

 

North Sannox Bridge, Arran. 29 maart 2016

 

Van Glen Rosa campsite ben ik via de oostkant van Arran naar de parkeerplaats bij North Sannox bridge gereden. De route gaat eerst langs de North Sannox beek.

8.30 Vertrokken  op de parkeerplaats en om 9.05 zit in ik de zon aan de  beek. Stil.Het terrein is verlaten. Het zompige pad van het begin is nu grotendeels vervangen door een grintpad. Eerst liep het door zomp en daarna door een stuk bos.

North Sannox beek
North Sannox beek

Boven de berg hangt nu een dikke wolk.

Ca 10 uur: direct na het bos, waar de beek doorloopt, ben ik de beek overgestoken, want verderop  lijkt het erop dat hij door een steeds diepere kloof gaat. Daarna kwam ik op een autospoor door de zomp  terecht en later op het eigenlijke pad. Daarna heb ik weer een tijd door de zomp gezworven totdat ik er achter kwam dat ik echt Sail an Im opmoest. Dus op weg daarheen ; ik zwoeg door droge heide omhoog naar de graat war ik weer een grintpad tegenkom.

Op weg naar Sail an Im Linksachter is de Witch Step te zien
Op weg naar Sail an Im
Linksachter is de Witch Step te zien
Op de graat van Sail an Im
Op de graat van Sail an Im

10.25 Sail an Im  508 m

Er waait een zwakke wind ; het weer is goed maar Caisteal zit met zijn bovenkant in de wolken. Ik zie nu duidelijk (hoewel nog ver) de zogenaamde Witch Step die de sleutelpassage van deze route vormt. Hij zit ver na de Caisteal top  en ik voel wat de Britten zo leuk een “dark foreboding “noemen.. Het is echt een groot V-vormig gat in de graat.

Caisteal graat
Caisteal graat

Zometeen begint een lange, gebogen graat naar de Caisteal.

11.15 Top  Creag Dhubh 644 m. Dit is een tussentop op de graat .Overal ligt sneeuw en  de Caisteal graat ziet er vreemd onaards uit met die sneeuw en dat wazige licht.

Een koude wind huilt over de graat. Het terrein is tot nu toe makkelijk.

Caisteal graat
Caisteal graat
Caisteal Abhail topgraat
Caisteal Abhail topgraat

11.45 Houzee. Top Caisteal 859 m

Nu enig geworstel in de sneeuw en tussen en over granietblokken heb ik het gehaald. Het uitzicht is hier fantastisch. Dat maakt het zeker de moeite waard.

Hoe klein ze ook zijn vergeleken met de Alpen, de granietbergen zijn echt indrukwekkend.

Terugblik op Sail an Im
Terugblik op Creag Dhubh
Goatfell massief vanaf Caisteal graat
Goatfell massief vanaf Caisteal graat
Caisteal Abhail
Caisteal Abhail
Ijsbloemen op Caisteal graat
Ijsbloemen op Caisteal graat
Op de bovengraat van Caisteal Abhail
Op de bovengraat van Caisteal Abhail
Zicht op Cir Mhor
Zicht op Cir Mhor(midden) en Goatfell (links)
Top Caisteal Abhail
Top Caisteal Abhail
Geweldig uitzicht op Cir Mhor.Er loopt een graat heen vanaf Caisteal
Geweldig uitzicht op Cir Mhor( links van het midden) .Er loopt een graat heen vanaf Caisteal. Daarachter loopt de graat naar Goatfell

Het is in oostelijke richting nu even helder.

Nu richting de Witch Step.

De graat is lang en ik moet vele malen ook mijn handen gebruiken en tussen blokken doorwriemelen, tenminste zo is het in mijn herinnering. Op een gegeven moment zag ik links het pad ophouden en ik dacht dat dit de Witch Step moest zijn. Maar de route naar beneden leek me echt redelijk ondoenlijk.

Onderweg op de oostelijke graat van Caisteal. je kijkt hier naar de top in het westen
Onderweg op de oostelijke graat van Caisteal. je kijkt hier naar de top in het westen

Wat nu? Weer naar rechts en zie, de route ging achter een blok verder. Uiteindelijk kwam in om 12.40 onverbiddellijk bij een soort schuine afgrond. Dit moest hem zijn. Aan de overkant torende een grote granietmassa omhoog.

In het begin dacht ik: eitje! Maar hij was veel langer dan ik dacht.

Zicht op de Witch Step.
Zicht op de Witch Step.

Eerst 3 meter zittend glijden over een groot blok met een spleet in het midden. In die spleet  kon ik mijn voeten  klem zetten en mijn handen zette ik schrap naast me tegen het ruwe graniet. Daarna 10 meter 2e graads afklimmen  waarbij ik goede treden en goede grepen vond. Als je hoogtevrees hebt is dit gedoe beslist griezelig.

Onderweg  nog een lastige dwarse hanggreep moeten toepassen waarbij ik even niets voor mijn voeten had.

Mijn grote geluk was natuurlijk dat er geen sneeuw lag en dat de rotsen geheel droog waren.

de graat van de Suidhe Fhearghas
de graat van de Suidhe Fhearghas

Na de Witch Step kwam er naar links een steil couloir(geul). Het eerste paadje naar rechts leek mij naar rotsklimterrein te leiden. Dat heb ik daarom niet gedaan maar het was ,naar ik later las, toch de juiste route.

10 meter lager was er een tweede padje naar rechts dat langdurig door de flank van de berggraat liep en uiteindelijk op de graat uitkwam.

13.45 Top Suidhe Fhearghas graat  640 m

Op de graat van Suidhe Fheargas. Terugblik op de Caisteal
Op de graat van Suidhe Fheargas. Terugblik op de Caisteal

 

Helaas zijn alle bergen nu in de wolken,dus een tekening zit er niet in..

Dan maar afdalen, door een zompige en stenige geul. Onderweg is een rowan tree (lijsterbes). Een stukje voor de rowan tree zou ik linksaf moeten gaan om makkelijker naar beneden te kunnen. Er lijkt een paadje te zijn door droge heide struiken, maar dat verdwijnt als snel. Uiteindelijk  ga ik maar naar rechts afbuigen van die geul en kom worstelend over steile hei op de lagere regionen van de berg uit. Ik zie de North Sannox beek en  ga die richting uit.

Uiteraard weer veel zomp en  1,5 uur na de top ben ik weer bij op de parkeerplaats van North Sannox Bridge .

Ik zie allemaal mensen met een helm op bezig met kompastochtjes en geworstel door de zomp. Op de parkeerplaats staat een busje met iets van “Adventure “erop.