Zuid-Cuillins

Glen Sligachan ,vrijdag 4 mei 2001 

5.30 opgestaan. Het is vrij helder en zo koud dat er ijs op de tent en de auto zit. Ik ga met de auto naar Glen Brittle camping, altijd een mooie rit.

ZC 1 img068
In
Coire a Ghrunnda: uitzicht naar zee.Vooraan ligt het eiland Soay

ZC 2 img182
Coire
a Ghrunnda

7.00
Rugzak gepakt en op stap, naar  Coir a Ghrunnda. Daarvoor moet ik eerst onder Sron na Ciche langs.
8.40
Over een vaak zompig pad door gras en wat stenen aangekomen bij begin van Coir a Ghrunnda. Grote gabbrokwabben hangen van het boveneind naar beneden;het pad naar boven moet links in de Coire zijn
9.20
Regen en hagel in deze wilde gabbrokloof. Hoe heerlijk! Ik heb tenminste geen last van drukte hier.Trouwens, het gebied is net opengesteld na een toegangsverbod ivm mond-en klauwzeeruitbraak in Europa.
10 uur
Moeizaam heb ik het verlaten Loch Coire a Ghrunnda bereikt. Het was flink klauteren door een steenwoestijn. Regelmatig moest ik mijn handen gebruiken en de tocht werd opgevrolijkt door een sneeuwbui.

ZC 3 img055 (2)
Loch
Coire a Ghrunnda gezien vanuit het NW. De huidige route loopt vanaf het meer links omhoog langs de linkerkant van het massief links van het midden (Caisteal a Garbh-Choire)

Wat een verlatenheid! Overal steen; geen plant te zien(?). Het loch is veel moeilijker te bereiken dan het loch in Coir Lagan.
In en rond het meer zie ik fantastisch vreemde ruwe bruingrijze brokken steen.Dit moet het periodiet zijn,een van de meest ruwe steensoorten. Zo ruw dat je bij het klimmen erop bloedende handen krijgt door de scherpe randjes. De klim naar boven ziet er gruwelijk uit, allemaal blokken periodiet.
Ik moet naar de Bealach a Garbh-choire. Het is een soort poort tussen de blokken boven.

ZC 4 img105
Loch
Coire a Ghrunnda ; erachter de periodietblokkenhelling en Caisteal a Gharbh-Choire

img187
Loch
Coire a Ghrunnda

ZC 6 img097
De
periodiethelling
10.50
Boven in de bealach. Het bleek toch zeer prettig klimmen te zijn! De blokken lagen namelijk vast. Alleen moet je ze niet te hard beetgrijpen want het gesteente is erg ruw.Nu op weg naar Sgurr Dubh Mor.
De zon breekt door de mist!
11.50
Sgurr Dubh Mor top!

Dichte mist.

ZC 7 img616
De
doorgang bovenin de periodiethelling

ZC 15 img960
Links
staan de twee Dubh’s. Meest linkse is Sgurr Dubh Mor.Rechts is de Zuid-Cuillinsgraat.Toen ik de Dubh’s tocht deed was de boel in dichte mist. Dit is een opname uit een ander jaar.

ZC 8 img993
Loch
Coire a Ghrunnda vanaf Sgurr nan Eag

Wat heb ik afgezien! .Ik was de weg kwijt en heb zeker een half uur in derdegraadsklimterrein zitten rommelen.Daarna uiterst voorzichtig afdalen en later meer naar links gaan(westelijker).Nu was het hoogstens 2e graad. Nog geen uitzicht op Loch Coruisk.
13.20
Ik ben weer bij de Bealach  bij An Caisteal. Dit was de vreselijkste scrambletocht die ik tot nu toe gehad heb.De Blaaven en de Bruch na Frithe waren hierbij vergeleken makkelijk. Ik heb die rotspoort bij Caisteal a Garbh-Choire alleen maar bereikt door het kompas  en de kaart precies te gebruiken en te moeilijk terrein te vermijden.
Ik ben van plan om de zuidgraat van de Cuillins tot uiterlijk 15 uur verder te onderzoeken.
13.50
Sgurr nan Eag (924 m). Leuke tocht,met veel klautermogelijkheden.Af en toe Coruisk zichtbaar door de mist.
14.30
Op de helling van de berg voor Gars Bheinn: de Sgurr a Choire Bhig.
Ik hoor alleen het ruisen van de beken. Verder de geweldige ruimte om me heen. Bovenin de Cuillins hangt de mist.
Ik vind dit toch een onnavolgbaar avontuur, dat ik niet had willen missen. In Skye Scrambles heb ik gelezen dat er verderop een afdaling is naar het Glen Brittle kustpad.
15.30
Niet te geloven! Ik heb Gars-Bheinn hoofdtop gehaald. En het blijft maar sneeuwen en het uitzicht is matig door de mist.
Ongelooflijk,die indrukwekkende rotsmuren aan de kant van Loch Coruisk.
Even pauze,dan de grote weg terug.
De graat is nu nat en ik merk dat er basaltstukken tussen het gabbro zijn .Die zijn spekglad en ik ben een keer uitgegleden maar gelukkig de goede kant opgevallen(niet de steile). Je moet echt niet slordig zijn bij het lopen.

ZC 14 img635
Zicht
op de Zuid-Cuillinsgraat .In de verte Gars-Bheinn

ZC 9 img637
Sgurr
Alasdair vanaf Sgurr nan Eag

Ik probeer af te dalen naar het Glen Brittle kustpad,dat toch nog een flink eind boven het water moet lopen.
17.40
Het is een huilend fiasco geworden! De afdaling werd zo loeigevaarlijk dat ik na een aantal pogingen weer omhoog gekropen ben.Afdalen over afhangende natte rotskwabben werd echt te riskant.Uitgeput en doorzweet nu weer op de berg Sgurr a Choire Bhig.
18.35
Weer bij Loch Coir a Ghrunnda via de puinhelling van Sgurr nan Eag. Dus ongeveer dezelfde weg terug. Geen eten,uitgeput en mijn dorst uit een stroompje gelest.
20.10
Ergens beneden langs het pad naar Glen Brittle.Geheel uitgeput.
De eilanden ten zuiden van Skye staan scherp afgetekend in de avondzon.De lucht is blauw en het is heerlijk koel. De zee schittert in de verte. Dit is de zoveelste heldere avond!
Mijn vingerhuid is dun door het contact met periodiet.
Nu word ik aangegaapt door herten. Ik zie hun silhouet tegen de westelijke hemel.
21.20
Ik ben eindelijk bij de auto. Veertien uur en 20 minuten onderweg geweest! Dit is de zwaarste tocht die ik in Schotland gehad heb…
En ik was ook helemaal alleen. Het gebied was net open gesteld na de mond-en klauwzeerellende.

ZC 16 img090
Uitzicht
vanaf Zuid-Cuillinsgraat naar Loch Scavaig (rechts)

ZC 17 img073
Route
naar Gars-Bheinn

ZC 18 img072
Kloof in Zuid-Cuillinsgraat

ZC 19img599
Een paar hillwalkers op de Gars-Bheinn graat

 

ZC 20 img624
Op de Gars-Bheinn top

ZC 21img597
Vreemd figuur op de terugweg