Telescopen 1993-heden

GESCHIEDENIS VAN MIJN TELESCOPEN 1993-HEDEN

In de jaren daarna werkte ik aan een 25 cm f4 kijker, een 20 cm f9.5, een 30 cm f4.4. Al die kijkers zijn verdwenen of omgezet. Dat wil zeggen , ik hersleep de spiegel tot een andere brandpuntsafstand .
De 30 cm f4.4 heb ik aan Volkssterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht verkocht.
De 41 cm was meegeweest naar de Luberon in de lente van 1997. de teleurstelling was groot. Op een of andere manier was de seeing hopeloos en de kijker gammel en de hemel niet transparant op de veel te geringe hoogte van de camping.
Ik besloot mijn belastingvoordeel in een celestar 20 cm om te zetten en deze in de zomer mee te nemen naar de Queyras, een berggebied waar ML en ik beiden van verrukt raakten. In de Molines vallei , op 2200 meter hoogte, gaf de makkelijk op te zetten C8 toch mooie beelden  van een prachtige sterrenhemel.Voor het eerst maakte ik ook mooie opnamen  van de hemel met een OM1 camera  op Fuji Superia film en 5 a 10 minuten belichtingstijd.
De kleine Beacon Hill parallactische opstelling die ik in Hull had gekocht in 1994 kwam goed van pas voor de opnamen .Jaren later gebruik ik de opnamen nog steeds om mijn ANW leerlingen op de middelbare school te laten zien hoeveel sterren er in de Melkweg staan.
In  de zomer van 1998 kan ik me een prachtige nacht herinneren op de pas van Madone de Fenestre in de Mercantour op 1900 meter hoogte.Het was een tamelijk lange ,bochtige rit vanaf de camping St Martin de Vesubie, waar ML en ik kampeerden. Ik had de 30 cm 4.4 bij me, een nieuwe kijker die bestond uit 3 in elkaar schuifbare buizen op een Dobson opstelling. Het maken van de 12-hoekige multiplex buisdelen was een flinke klus.Er was een zaagbank met verstelbaar zaagblad voor nodig. Dit liet ik doen op de zaagafdeling van een grote bouwmarkt. img653 De 30 cm f4.4 deelbare Dobson 10.30Dobsonineen De 30 cm f4.4 in elkaar geschoven voor vervoer. 
De bolvormige sterrenhopen M22 en vooral M13 waren voor mij imponerend!
1999 zag de geboorte van mijn 30 cm f6 allround Dobson. Zelfgemaakte spiegel en een zelfgemaakte 12 hoekige multiplex buis. Een werk waar ik trots op was. De kijker had wielen en ik reed hem van het speciaal gemaakte houten hokje naar de waarneemplek 5 meter verderop.  Deze kijker is jaren het werkpaard geweest in de tuin van ons huis in Wijk bij Duurstede en ik heb vele tekeningen gemaakt van planeten en deep-sky objecten die ik met deze kijker waarnam. Advies voor de correctie van deze spiegel heb ik nog gevraagd aan Koos van der Helm , die ik voor de laatste keer tegenkwam op de starparty in Drenthe. Die starparty was een gevolg van onze kennismaking met Albert van Duin, Ina Sassen en George Comello  op de camping van Mako in ZO-Hongarije waar Marie-Louise en ik heengegaan waren voor de zonsverduistering van 11 augustus 1999. Hitte, muggen, spannende afwachting en de Jugendstil van Szeged  hebben de belangrijkste indrukken gemaakt op ons. En dan die race in de laatste 20 minuten vanaf de camping naar een plaats onder een gat in de wolken zodat we de totaliteit toch konden zien!
En de hele camping heeft niets gezien…. DSC03948 Een 25 cm f5 Dobson met zelfgeslepen spiegel. Veel gebruikt voor kijkavonden op een basisschool omdat het oculair tenminste niet zo hoog zat. DSC03950 Boventrussbuizenbevestiging(lijkt op die van 41 cm f5) en puntzoeker : voldoende voor makkelijke objecten.
In de jaren 2000-2007 raakte ik op dreef met het spiegelslijpen. De 41 cm patrijspoort heb ik verkort tot f4.3 en de kijker  verkocht aan Wim Schmidt. Ik maakte een 20 cm f9.5 die inderdaad zeer scherpe beelden van de maan gaf maar toch minder te zien gaf dan de 30 cm f6. reden waarom ik het oncourante geval toch maar weer afbrak.
Ik mailde naar een glasfabriek(Specialized Glass)   in St.Helens  bij Liverpool voor de prijs van een 405x 25 mm “floatglass disc”. Ik kreeg geen antwoord over de mail maar 2 maanden later lag de schijf bij mij op de deurmat!!??. 40 pond voor de schijf en 40 pond voor het verzenden. Vooruit maar. Ik heb de schijf spanningsvrij laten maken en ook uithollen door Jilles Eindhoven in Buurse.
Vele maanden heb ik eraan gewerkt!! 3 pogingen: een eindigde in een immens neergebogen randgebied, een eindigde in astigmatisme. Terwijl ik dit laatse buiten aan het verwerken was ging de deurbel en stond Jan van Kruijsbergen uit Australie voor de deur. Beetje ongelukkige timing omdat ik mijn geweldige teleurstelling  niet binnen enige minuten kon verwerken… De resulterende licht 40 cm f4.5 kijker, een demontabele lichte trusskijker op Dobsonopstelling heeft veel waarneemplezier gegeven in de Auvergne eind april 2006, waar ik de verre oorden van Virgo en Coma bezocht. Diezelfde kijker ging in augustus mee naar Zuid-Bretagne en gaf veel kijkplezier in de sterrenbeelden Schutter en Schorpioen. Weer nieuwe dingen die ik in Nederland niet kon zien!Toch was de camping behoorlijk verlicht, maar de transparantie van de lucht was gewoon veel beter dan in Nederland! Vooral M17 maakte op mij indruk door de eigenaardige vorm.

Omdat  mijn droom,een 60 cm pyrex schijf, financieel buiten bereik was, koos ik een suprax schijf 480 x 40 mm van Beacon Hill telescopes  in Cleethorpes bij Hull als het ruwe materiaal voor mijn grootste kijker. Ik liet hem uithollen tot ca f5.1 door Jilles Eindhoven in Buurse. Het slijpen en polijsten was zwaar werk maar gaf geen grote problemen. Het paraboliseren deed ik met subdiameter peklappen van 10-20-25 cm ,waarbij ik ook de grote peklap van 48 cm gebruikte om te egaliseren en zelfs om te paraboliseren! Dan gebruikte ik een ¾ W-slag met de spiegel boven.. In februari 2004  was en geschikte paraboolvorm bereikt.   47oct06 004 De tweede vorm van de 47 cm f5.2 47oct06 001 47oct06 005 Deze manier van vangspiegelophanging beviel me toch niet. Lastig te collimeren.
Het coaten bleek een probleem: J. Eindhoven ging niet verder dan 45 cm en een zekere zogenaamd goedkope man vroeg 700 euro zwart! Uiteindelijk ging ik naar Ernst Bedorf in Wetzlar(D), waar ze(ook zwart) voor 400 euro een extra reflecterende coating opbrachten. Ik haalde de spiegel op in juni 2004, komend vanaf het survivalkamp van mijn school in de Ardennen. De hele constructie van de kijker had ik uitgewerkt tijdens een eenzame vakantie in Schotland in mei 2004.
Het werk begon; ploeteren ,zagen ,schroeven,lijmen enz. In oktober 2004 : de eerste kijkavond in de tuin in Wijk . Bolvormige sterrenhopen vormden hier de kans om zich te bewijzen tov de 25 cm f5. En dat gebeurde ook! Bij sterke vergrotingen op M15 en M56 kwamen alsmaar meer sterren tevoorschijn Ik zag op een vroege winterochtend voor het eerst de spiraalarmen van M51 ,bijna in het zenit…
De tuin in Wijk heeft een nogal lichte hemel(grens 4.5-5) maar toch was de Orionnevel in februari 2005 overweldigend, veel fraaier dan in de 25 cm.Trapezium met E en F sterren duidelijk! De kijker was nogal groot, waardoor een krukje noodzakelijk was.Vele avonden heb ik er plezier van gehad. Maar het spiegelslijpvirus bleef actief! In 2004 had ik ook een 610×45 mm pyrex schijf bij Newport Glass in Californie gekocht. Voor die tijd kostte zo’n schijf duizenden dollars! De prijs viel door de lage dollarprijs erg mee, 900 dollar voor het glas en 600 dollar kosten Daarnaast voor slechts 240 euro een 450×25 mm lichte suprax schijf bij Stathis Kafalis in Munchen. Dit zou de opvolger moeten worden van de 40/4.5 .Die spiegel had ik verkocht aan een kennis in Drenthe. In de tijd tot juni 2007 hield ik me bezig met het maken van de 45 en de 60 cm spiegel. 20. 45 compleet De 45 cm f4.9 met zoekers. Truss-systeem deelbaar voor vervoer in kleine auto .Trussbuizen bevestiging  afgekeken van kijker Rob van Vreeden. Voordeel: geen gereedschap nodig. Wel veel meer werk dan eenvoudige trussbuizenbevestiging die ik bij andere kijkers gebruik.Spiegel was erg licht en er waren flinke contragewichten nodig voor de balans. 21. 45 achterkant Achterkant van de 45 cm f4.9 Dobson met 18 pts ondersteuning en contragewichten.
De spiegelcel is gemaakt van vierkante Aluminiumbuis en hoekprofielen.De contragewichten maakte ik van aluminiumbuizen,waarin ik gesmolten lood goot. De buis werd (vastgeklemd in een statief) gekoeld in een hoge emmer water.   23. 45 spiegelcel 18 punts spiegelcel voor 45 cm f4.9 23. 45 spiegelcelaDetail spiegelcel 45 cm f4.9 Men ziet een klein plastic wieltje dat samen met een ander als spiegelsteunpunt diemt. Ook een van de 3 spiegelhouders
De 45 was erg dun en ik heb de spiegel tijdens het slijpen en polijsten zeer frequent  een stukje gedraaid op de 1cm dikke schuimplastic onderlaag. Astigmatisme wilde ik niet meer, na het gedoe met de 40 cm patrijspoort.Het polijsten was een zware klus met een 35 cm polijstlap, maar het werk aan de 60 cm was een graadje extra! Ik gebruikte voor het polijsten van de 60 cm een dikke( ca 8 cm) multiplex schijf van 48 cm diameter en enige terrassen om  het dikteverloop in de peknoppen niet te groot te maken.( zie de artikelen over de betreffende spiegels).Het tientallen uren heen en weer duwen ,in sessies van hoogstens een kwartier, sloopte me fysiek. Ik was tenslotte al 59 jr oud!. En dan nog het heen en weer slepen van de zware schijf  van slijptafel naar de standaard voor de Foucaultopstelling. De spiegel stond in de badkamer en het Foucaultapparaat in mijn werkkamer. Een afstand van ruim 5 meter. De kritische metingen deed ik in de nanacht, als de atmosfeer in het huis tot stilstand gekomen was en de metingen geen last hadden van luchtonrust,hetgeen je ziet als vreemde wolken die over de spiegel drijven. Ik was vaak de wanhoop nabij wat betreft de correctie van deze spiegel.Het programma Figure XP heeft me geweldig geholpen bij het tot stand komen van de paraboolvorm. En een rij peklappen! Uiteindelijk werd de nauwkeurigheid volgens de Foucault test zo’n 1/10 labda op het golffront en dat in twee richtingen loodrecht op elkaar. Astigmatisme zou  me natuurlijk een loer kunnen draaien, maar dat was niet het geval! In de lentemaanden van 2007 had ik een stertest geval gemaakt voor het testen van de spiegels op de poolster. Ik had tenslotte alleen maar spiegels gemaakt en geen enkele kijker. Met die stertester kon ik in ieder geval zien of de spiegel astigmatisme had of anderszins knudde was. Op een warme zomernacht in juni 2007  ,om 3uur in de morgen ,na lang ploeteren om het onhandige  geval op de poolster  te richten, zag ik dat de spiegel in orde was. Een lange ZWOEG was ten einde! De kijker was er nog niet: dat zag ik niet als een grote zorg. Wel had ik in de lente getobd over de aluminiumcoating.In Nederland kon het niet en ik hoorde van absurde prijzen in Duitsland, namelijk zo’n 1500 euro… Internet is een groot goed voor sommige mensen: na enig zoeken bleek er in Engeland een firma te bestaan(Galvoptics in Essex) ,die voor minder dan 150 pond een aluminiumlaag plus kwarts beschermlaag wilde aanbrengen. Ik was uitzinnig van vreugde! Toen Marie-Louise en ik in juli 2007 op vakantie gingen naar Normandie, gingen een 40 cm, een 45 cm en de 60 cm schijf mee!. Van Normandie konden we zo oversteken naar Dover en vandaar naar de buurt van Basildon –Essex. Alleen hadden we het zoeken van een overnachtingsplaats onderschat.Uren waren we bezig in Essex, waarbij we de hulp van politie en baliepersonaal van al volgeboekte hotels inriepen.Uiteindelijk lukte het voor 60 pond ergens vlak bij de Noordzeekust.   Ik zal nooit de entree van Galvoptics in Burnt Mills op de volgende dag vergeten. De voordeur was open en alles was volgestapeld met dozen.Na enige minuten verschijnt een gezellig uitziende man in smoezelig T-shirt en korte broek: Hi there!
Hij stelt zich voor als Kevin. Een schrille tegenstelling met de ontvangst bij Ernst Beford Optik in Wetzlar, waar ik de 48 cm had gebracht in 2004.
We gaan samen näar boven waar de chef zit, een zekere Tim Wale. Die zegt: “I hope you don’t mind the mess, but that is all Kevins fault !” Die is het daar geheel mee eens.. Deze mallotigheid geeft mij uiteraard een prettig gevoel. Geen bekakt gedrag, godzijdank! Kevin en ik laden de kisten met spiegel uit mijn auto.Dat gaat zomaar niet want alle kampeerspullen liggen daarop! We mogen de spullen over 1,5 week ophalen. ML en ik gingen naar Wales, alwaar we vooral op regen onthaald werden. Maar  de dag op Skomer Island met de puffins was in ieder geval een zeer gelukkige. Op het eind van de vakantie gingen we naar het drukke Noord-Wales,waar ik,als bergliefhebber, de Snowdon moest proberen. Helaas zware bewolking en waardeloos uitzicht. Maar ik kon me verkneukelen in leedvermaak toen ik halverwege en high school teacher wanhopige pogingen zag doen om een groep meisjesleerlingen de berg op te krijgen. Om de 10 meter zag ik ze weer neerzijgen op een rotsblok. Eind juli, na een afgrijselijke rit in zware regenval over de weg tussen Birmingham en Londen konden we de spiegels weer ophalen in Basildon. Het bedrag voor 3 grote spiegels was absurd laag, namelijk maar 240 pond!. Thuisgekomen heb ik me eerst geconcentreerd op de bouw van  een lichte kijker rond de 45 cm spiegel. De bovenkant werd een lichte ring met een buisbevestiging die ik van de kijker van Rob van Vreeden had afgekeken. Dan hoefde je geen gereedschap te gebruiken voor het monteren van de spullen. Ik moet zeggen dat ik het gebruik van gereedschap en losse bouten en vleugelmoeren zelf niet erg vind. Ik neem extra bouten en moeren mee als compensatie voor de dingen die ik ’s nachts in het gras of zand kwijt raak.. Het enige wat ik vervelend vind is het op een ladder opzoeken van objecten voor ongeduldige mensen die zelf geen kijker meenemen. Daarom ga ik graag alleen waarnemen…
De 40 cm f4.9 werd een wat zwaardere truss dobson met gewone bout en moer bevestigingen. Elke keer was ik 20 -30 minuten bezig om hem in elkaar te zetten en uit te lijnen. |Dat vond ( en vind) ik niet erg. De spiegel komt uit een warmere auto en kan  zo alvast wat afkoelen. De 40 cm f4.9 spiegel is heel aardig gelukt, hetgeen ik ook zie aan de beelden van de maan en Jupiter.Nu, in maart 2013, is het mijn belangrijkste kijker op de Veluwe.   14.40 compleet   De 40 cm f4.9
Hier met een trekveerconstructie die als virtueel contragewicht dient. Het beviel me niet,waarna ik meer lood achterin deed. De gaatjes in de trussbuizen heb ik zelf geboord.De trussbuizen zijn op eenvoudige wijze verbonden met hoofdspiegeldoos en vangspiegelkooi.   40 cm f4.9 op Burel Hul De 40 cm op de Veluwe bij Radio Kootwijk 16 .40 Ondertruss Trussbuizenbevestiging onder : in de hoek van de multiplex spiegeldoos(12 mm dik) heb ik een Aluminiumhoekprofiel gelijmd. Daarin is een metaalbout met kegelkop gelijmd : hierop wordt de trussbuis bevestigd.   17. 40 Boventruss Trussbuizenbevestiging boven. Op de onderste ring van de vangspiegelkooi zitten Aluminiumhoeken gelijmd .Hierop komen de buizen.
De 45 cm f4.9 is enige keren meegeweest naar de Veluwe en ik heb hem ook in mei 2008 in de Cevennes gebruikt om de objecten in lentesterrenbeelden  waar te nemen.Zijn laatste optredens  waren  in december 2010 bij Piet en Truke in Friesland en   in januari 2011 op Burel Hul met Tom Trapman, een oud-leerling. |Ik heb de kijker later aan Tom gegeven.
In maart 2009 kwam een dieptepunt in mijn leven. ML ging me verlaten  en in  Den Haag wonen. Naast de opvang door familie en vrienden kon ik mijn verdriet kwijt in werk en een poging om de 48 cm spiegel te verkorten. Gedurende de zomermaanden  van 2009 heb ik in de kas op de volkstuin getobd om de brandpuntsafstand te verkorten met behulp van een 15 cm grote stalen ring en carborundum 80. De herrie is zodanig dat dat niet in het woonhuis had gekund! Toen  de brandpuntsafstand ongeveer klopte ( verhouding F/D ca 3.9)  heb ik een 5 cm dikke gipsen schijf op de spiegel gegoten  en die beplakt met 19×19 x 2 mm keramische tegeltjes ( bij bouwbedrijf gevonden) . Het slijpen werd hiermee afgemaakt.ook had ik een tweede gipsen schijf gegoten,nu van 40 cm diameter en 5 cm dikte. Deze kreeg dezelfde kromming als de spiegel. Om deze diameter te maken gebruikte ik een  18 mm multiplex schijf waarin ik een rond 40 cm gat had gemaakt .Op de binnenomtrek bevestigde ik een kartonnen ring van 5 cm hoogte. Dit geval centreerde ik op de spiegel ,smeerde het karton en de spiegel in met vaseline en goot de vloeibare gips erin. De onregelmatige gipslaag werd afgestreken met een lat. Met ingang van  poeder 180 heb ik het slijpen  in het woonhuis gedaan. Na afloop heb ik een 40 cm polijstschijf gemaakt  mbv Gugolz 55 pek . Het polijsten met de hand was weer zeer zwaar, maar ja, ik was al dik in de 60!. Het paraboliseren met diverse kleine peklappen was zeer veel minder zwaar, maar zoals gewoonlijk weer frustrerend, veel lastiger dan bij een f6 spiegel. Het corrigeren werd gestopt bij een Strehl van…. en een p-v golflengteverschil van 1/7en toen was het coaten weer aan de orde: Fluks Galvoptics in Essex Engeland. gemaild, en ja, ze deden het nog steeds. Alleen was de prijs veel hoger in….2013 dan in juli 2007! Wat gek toch… Kosten inclusief verzenden 318 pond(dec. 2012)  en  de vervoerskosten  heen met UPC 100 euro.
Nu, in juli 2013, heb ik een nieuwe lieve vrouw, genaamd Jacqueline. We kennen elkaar  2 ,5 jaar en hebben, naast onze vakanties in Schotland, fijne sterrenkijkavonden  in Flevoland en op de Veluwe gehad. Zelfs op het balkon van haar flat in Overvecht Noord hebben we met de C8 kunnen genieten van de aanblik van Jupiter, Saturnus en de maan. Vooral Jupiter met zijn 4 grote manen en de ringen van Saturnus maakten indruk op Jacqueline. Zij deed wel een sterrenkundecursus op Sonnenborgh gedaan maar nog nooit met een kijker kunnen waarnemen. Een van de hoogtepunten  van het waarnemen met een kijker vond ik mijn week met de 60 cm f4.3 in de Cantal in Midden-Frankrijk in augustus 2012.. Een boerderijcamping in Pouzol, uitgezocht door Jan van Gastel. Weinig drukte:  zo’n  10 Nederlandse gezinnen en een Belg ,genaamd Sjef, met zijn gezin. Die Sjef kwam elke avond langs om mee te genieten van de sterrenhemel.Ook zijn kinderen en andere families kwamen wel eens langs Het was natuurlijk wel een godsgeschenk dat het elke avond helder was! En dat tot de horizon, in schrille tegenstelling tot de Veluwe, waar je pas een eind boven de horizon fatsoenlijk kunt waarnemen! Ik heb in mijn leven al heel wat kinderen de sterrenhemel laten zien en dan zie je dat de Maan, Saturnus en Jupiter de grootste indruk maken.Maar hier was het de onbeschrijflijke sterrenrijkdom van M24 in de Schutter in een wijdveldoculair die een onnavolgbare indruk maakte. Het is bijna niet voor te stellen dat dat allemaal zonnen zijn.. Ik bracht bijna de hele dag in de schaduw van een boom door, simpelweg omdat onze eigen zon me teveel was.Ik ben groot liefhebber van koele landen als Schotland en Noorwegen, maar daar zijn  ’s zomers geen sterren maar steekmonsters!

 

24. 60 compleet  60 cm f4.3 dobson
Er komt nog een extra strooilichtkap op ,tweee zoekers en de accu voor de vangspiegelverwarming. Achterkant 60 cm. De kist met de 18-punts spiegelcel + de spiegel wordt met behulp van de grote bouten(zichtbaar op foto) achterop de kijker bevestigd.Dat idee zag  ik bij de 65 cm van Adrie Suykerbuyk.

31. 60 achterkant met spiegel

De spiegeldoos met de spiegel zit achter op de 60 cm.In de vierkante stalen buizen achter op de grote doos van de kijker zijn 3 M10 connectiemoeren gelast, een boven en twee links en rechtsbeneden. De grote bouten bevestigen de spiegeldoos aan de kijker. Helaas werkte dit systeem niet goed voor mij: ik was fysiek niet in staat om de spiegeldoos rechtop in de auto te tillen. Nu doe ik de spiegel apart in een lichte kist en plaats hem later in de kijker. Ik hoop de 60 cm nog eens veel lichter te maken. De 45 mm dikke spiegel blijft natuurlijk een fors gewicht.

28 . 60 opbrengen

25a . 60 vooraanzicht

60 cm f4.3

 

September 2013
De 47 cm f3.9 is af ; dat wil zeggen, ik heb  van de oude 47 cm f5.1 de Dobsonopstelling gebruikt en een andere vangspiegelkooi gemaakt; eigenlijk gewoon multiplexring met daarin een 10 cm vangspiegel. Zie foto. De kijker is meegeweest naar Burelhul op de Veluwe en heeft prima voldaan.   Waarom dat gezwoeg?? Tja, de oneindig verre vreemde dingen tussen de sterren waarnemen met een telescoop die ik met eigen handen en ten koste van veel zweetdruppels gebouwd heb spreekt me gewoon bijzonder aan. Bijzondere beelden ontstaan uit het blinde samenspel van dof glas, grittige en zachte poeders , zwarte pek en aluminium.. Ook vind ik vreugde in het zelf moeizaam opzoeken van de verre melkwegstelsels in plaats van ze door de computer voorgeschoteld te krijgen. Ik ben in alle staten als ik iets gevonden heb in de vage leegten van Camelopardalis!

 

sterrenkijker en Jacq bij Col izoard

Jacqueline met de 47 cm f3.9 bij Col d’ Izoard  In de Queyras (Z-Fr.)

 

60 cm f4.3 versie 2015

 

De 60 cm f4.3 die ik eerst gemaakt had en in augustus 2012 in  de Cantal(Midden-Frankrijk) gebruikte was erg zwaar gebouwd.Ik bleek fysiek niet in staat te zijn om het deel waar de hoofdspiegel inclusief zijn cel inzat in en uit  de auto te halen en het plaatsen op de kijker was ook een zware klus.

Ik besloot om de kijker lichter te maken:

          Een kleinere hoofdspiegeldoos, waar de spiegelcel(18-pts) al in gemonteerd zat

          Lichtere buizen( 25 x 22 ipv 32 x 29 alu)

          Vangspiegelkooi heb ik lichter gemaakt door gaten in de ringen te boren.

De trussbuizen worden als een geheel vervoerd en worden onder gemonteerd op speciale buishouders die ik gemaakt heb van 60x60x2 alu hoeken. Voor elke buishouder heb ik drie hoeken aan elkaar gelijmd met epoxyhars en daarna het geheel netjes afgewerkt.Hetzelfde systeem heb ik bij mijn 35cm f4.3 en mijn 40 cm f4.9 toegepast.

De spiegel zit in een kist en als de kijker is opgezet, pak ik de spiegel uit de kist (voorwaar, een zware klus!) en leg hem in de spiegelcel. Nu (2017) op 69 jarige leeftijd, lukt me dat nog wel, maar ik ben al bezig met zijn lichte opvolger, een 56 cm f3.7 van 31 mm dik.

35 CM F4.3 DOBSON

Deze is gemaakt in 2016-2017 en is  in een geheel mee te nemen in de auto(Renault Kangoo)

De hoofdspiegeldoos is gemaakt van 12 mm betonmultiplex,de vangspiegelkooi van 12 mm populierenmultiplex en de rocker van 18 mm populierenmultiplex.

De hoogtelagers bestaan uit een laag 18 mm populieren MP en een laag 6 mm populieren MP. Die laatste vormt als het ware een kraag, waardoor de kijker niet zijwaarts de rocker afschuift.

De 4 ondertrussbuis houders zijn  ieder van 3 aluminiumhoeken 50x50x3 gemaakt.Die werden met epoxyhars op elkaar gelijmd. Daarna werd die houder netjes afgewerkt en van gaten voorzien.Bovenin de hoofdspiegeldoos zitten 4   30 mm hardhoutmultiplex hoeken,met 3mm aluminium als toplaag. Een M8 bout door die hoek houdt de ondertrussbuishouder vast.

Voor gebruik op vakantiereizen kan hij uit elkaar gedemonteerd worden tot hoofdspiegeldoos,vangspiegelkooi en truss. De trussbuizen blijven aan elkaar gekoppeld .

35 cm f4.3 versie 2017
Contragewicht is nodig als zoekers en een zwaar oculairgeplaatst worden
6-punts spiegelcel 35 cm.berekend met Plop-programma.gemaakt van 20x20x1.5 aluminium kokers en Aluminiumplaat van 3 mm dik

 

Ondertrusshouder van de 35 cm.Ook toegepast op 60 versie 2015, 40 cm f4.9 versie 2015
vangspiegelhouder 35 cm; gekocht bij Ganymedes in Amstelveen
Kleine as vangspiegel 70 mm

AANVULLING 27 MEI 2020

Ondertussen zijn de 35 cm f4.3 en de 60 cm f4.3 verhuisd naar anderen, resp Maurits Polak in Hoogland en Wim Walk in Amersfoort.