Sgurr Na Ciche

Loch Arkaig, 16 mei 2004 Gisteravond een mooi (wild) kampeerplekje aan Loch Arkaig gevonden. Je kunt je zo in het meer wassen! Ik had in de jerrycan genoeg drinkwater meegenomen. SnC1img232 Wild kamperen aan Loch Arkaig

Ik hoop de fantastische tocht over de toppen naar Sgurr na Ciche te doen. In 2002 is dat volledig  mislukt door ijsregenstormen en een niet waterdichte jas. Dat het nu een zeer twijfelachtig succes zou worden kon ik achteraf maar moeilijk verkroppen. Maar ja, Schotland is niet de Sahara! SnC2img025   Loch Arkaig in de namiddag SnC3img222 (2) Sgurr na Ciche (linksachter) vanaf Loch Quoich

De hele nacht heeft het geregend..Ik rij met de auto naar de rarkeerplaats niet ver van het westelijke einde van Loch Arkaig. 8.35 Na 1,5 uur ( deels moeizaam) strompelen over het modderige  Glendessarypad bij de beek Allt Coire nan Uth aangekomen. Nu begint de 750 meter stijging. Helaas is het zwaar bewolkt, ondanks de goede voorspellingen! Het was niet koud en ik kon me vanochtend lekker in het meer wassen. SnC4img240 (2)Op de hellingen ten noorden van Glen Dessary SnC5img244Glen Dessary in de mist

10.12 Top Sgurr nan Coireachan (953 m). Het is mistig en winderig. “In eenzaamheid ga ik over het okergroene gras en langs oeroude, grijze stenen.Mistflarden drijven over de vage toppen; onzichtbare raven krassen boven de rotstorens” In eenzaamheid beleef je de dingen dieper,ver van het continue gejengel en gepraat. SnC6img442De Schot die me achterna kwam

Tijdens mijn geslenter word ik ingehaald door een Schot met een groot beest op zijn rug. We praten wat,maar ik laat hem in de mist verder gaan. Ik verstond hem zo slecht. 12.05 Garbh Chioch Mhor  (1013 m) Een tocht in stenen,mist en huilende wind. Uitzicht zeer belabberd. De Schot gaat net voor me uit. Ik spreek hem wel eens. Nu omlaag naar 845 m en dan de stijging naar Sgurr na Ciche.Het terrein tot nu toe is niet al te moeilijk. Alleen in Feadan,het gebied tussen Ciche en Garbh Chioch, is het erg stenig en moet je uitkijken. 12.55-13.10 Op de top van Sgurr na Ciche gebabbeld met de Schot.Hij heeft nog een tip voor me wat betreft campings. Via hem ben ik aan het adres van de National Trust camping in Glencoe gekomen.Hij gaat verder richting Inverie, ik weer naar Glendessary. Twee figuren die elkaar tegenkomen en dan weer in de mist verdwijnen. Het is koud op de top en er staat een keiharde wind. Uitzicht vrijwel nul.Grote teleurstelling! SnC7img436 Ergens boven,net voor Ciche SnC8img028Feadan na Ciche,de kloof in de afdaling van de Sgurr na Ciche 13.50 Bezig aan de afdaling door de Ciche gully. 14.10 Na een afdaling door een zeer woeste steile kloof ben ik in een rustige,grijsgroene omgeving terechtgekomen. Overal gras en stenen. Daaromheen de afgeronde heuvels van Knoydart. Ik daal af door het groen,onder Garbh Chioch Mhor langs  en kom na enige tijd op het Glendessarypad terecht. 15.50 Vermoeid kom ik bij de beek Allt Coire  nan Uth aan. 17.30 Weer bij de tent. 10,5 uur bezig geweest! SnC9img164 Feadan na Ciche SnC10img153 Glen Dessary