Quinag

28 april 2003
Ardmelvich camping, enige km ten noorden van Lochinver
Ik sta om 5.45 op en word begroet door een prachtige dageraad. De zee ruist kalm en vinkjes komen bij me bedelen.

Q 1 img939
Spidean Coinich en Ardveck castle bij Loch Assynt

 

7 uur
Ik zit ergens aan Loch Assynt. Wat is een dageraad in Assynt fantastisch! Die stilte, het licht.
Om 8 uur ben ik op een plek van 250 meter hoogte,  ongeveer 2 km vanaf Loch Assynt  in de richting van Kylesku. Hier kan ik de tocht naar de top van  Spidean Coinich beginnen. Dit is de top die je naast Loch Assynt ziet. De lucht is blauw en de beek naast de weg kabbelt vredig verder.
Om 9.20 ben ik op de top maar het was een saaie klim, een eindeloos schuin stenenveld. Maar het uitzicht op Assynt is geweldig!
Ik ga verder naar de tweede markante piek, Sail Gorm. Die van het duo Gorm en Garb .Die doemen zo massief op in het zuiden als je bij Unapool bent.
Tussen Spidean Coinich en Sail Gorm is een fantastisch uitzichtsplekje op de zandstenen torens die je aan de zijkanten ziet. Quinag is een samangestelde reus van zandsteen.

Q 13P1010274
Opname van een latere beklimming( 25 april 2015) .Op de helling van Spidean. Links is Spidean,daarachter Sail Gorm en rechts gaat de graat naar Sail Garbh.Het meer is Lochan bealach Cornaidh

Q 2 img261
Top
Spidean

Q4 img260
Top
Spidean ; linksachter Canisp;naar rechts Cul Mor en rechts Suilven

Q5 img266 (2)
Blik
vanaf Spidean

11.20
Ik ben op de top van Sail Gorm  ,776 m.
Lunchpauze, want ik ben toch wel moe van dat op en neer lopen op deze graat.Aan de zijkanten zie je imposante zandstenen  “uitbouwen “( buttresses).

Q 6 img270
Spidean
Coinich (links), gezien vanaf de graat naar Gorm en Garbh

Stilte; ik zie eilanden in de blauwe zee in het westen. De Assyntbergen zijn nu blauwgrijze silhouetten. Ik zie ook Foinaven en Arkle als een grote lichtgrijze gestreepte keten.
Ik ga weer verder, nu naar de hoogste piek,Sail Garbh. Maar liefst 808 meter hoog. Maar het zijn wel bergen hier want ze rijzen op uit de vlakte, terwijl Signal de Botrange (700 m)  in Belgie moeilijk een berg genoemd kan worden. Gewoon een grote pannekoek. Je voelt hier de ruimte en de stilte en om je heen is de oneindigheid.
In de Alpen zijn de bergen hoger maar ik herinner me heel goed dat we daar niet eens op de top van een vierduizender in het Mont Blanc gebied konden komen omdat de top al vol zat met 100+ mensen!!

Q 7 img267
Aan
het einde van de Quinag

Op de Sail Garbh zie ik voor het eerst 3 andere mensen komen. Ik bederf het humeur van een vrouw door te zeggen dat het bij Sail Gorm veel mooier was.Zij had juist voor Sail Garbh gekozen.De top is bezaaid met grijze rotsblokken in plaats van de roodachtige. Is het kwartsiet?
De Gorm ziet er juist roodachtig grijs uit.
Om 14.15 ben ik weer beneden bij de weg. Dit was een prima tocht.
Rijdend naar Lochinver zie ik de Quinag heel indrukwekkend achter me. Een enorme rug van steen.

Q8 img009
Sail
Garbh ,gezien vanaf Sail Gorm. Linksachter is Loch Glencoul. 

Q 9img264 (2)
Gorm
en Garbh

Q 10 img349
Sail
Garbh, gezien vanaf de weg naar het noorden

Q 12 P1010322
Sail
Garbh op 25 april 2015