Liathach

Dinsdag 17 mei 1999     Torridon camping. Er zijn nog 7 andere tenten


Li 1 img018 De wind huilt over Upper Loch Torridon

Gisteravond was het windstil en warm op de camping. En ja, daar zijn de midges! Hun eerste aanval!
5.50 opgestaan
7 uur
Ik begin bij het Liathach pad ter hoogte van de  brug over de Allt an Doire Ghairbh  langs de weg  A 896 .Zeer steil paadje,waarbij in de hogere regionen wat geklauterd moet worden. Schitterend uitzicht  en felle zon,als ik om 8.25 op het zadel ben. Ik wil de oosttop bezoeken maar zie een wolkendek komen aandrijven. Dat vertrouw ik niet en ik ga naar het westen.

Li 2 img895 (2)
Mijn
schaduw boven het stijgende pad


Li 3 img881 (2)Ergens aan de oostkant van de Liathachgraat .Aan het einde rechtsboven ligt de hoofdtop(1058 m)

8.50
Ik ben nu een graat vol kwartsietblokken aan het afscharrelen op weg naar de hoofdtop. Voor niets bang geweest, het is nu gewoon schitterend weer. Heerlijk koel, hier geen midges..
9.20
Hoofdtop: Spidean a Choire Leith, ca 1058 m.
Je hebt hier een schitterend uitzicht op de rest van de berg. Hij is inderdaad erg indrukwekkend. De afdaling naar het zadel  voor deze top was ook niet kinderachtig,zeg!
Verderop wacht de beroemde graat Am Fasarinen

Li 4 img886 (2)
De “beruchte “Am Fasarinengraat ” nadert…


Een stevig begin van de Am Fasarinen pinnacles
Li 5 img868 (2)

10.30
Ik vond het gewoon jammer dat Am Fasarinen voorbij is. In dit prachtige weer is het heel leuk klimmen. 1e en 2e graads, een wandje van 5 meter 3e graads. Op en af de torentjes, met rechts een geweldige ruimte! Deze berg is een van de hoogtepunten van Schotland, behalve als je hoogtevrees hebt.  Ik heb een goed zicht op de Noordgraat met zijn myriaden trapjes in steen.
Aan de zuidkant van deze graat loopt een paadje,parallel aan de graat. Ook niet zo lekker,maar ik werd ingehaald door een Munrobagger-haastmonster. Die kwam voor de toppen en niet voor de interessante routes.
11.20
Zo’n half uur op de tweede top gezeten,Mullach an Rathain (1023 m).Gekletst met 2 Engelsen die de berg van de westkant zijn opgekomen.We kijken naar het diepblauwe Loch Torridon en de Cuillins op Skye in de verte.


Li 6 img871 (2) De Liathach-graat dooft uit naar het westen. Je ziet een haastmonster dat de AF-graat liet zitten en me voorbijholde. Vast een Munro-bagger.

Li 7 img876 (2)
Uitzicht vanaf  de Liathach-graat naar het noorden. Rechts Ben Eighe,links verderop het Flowerdale forest.

11.53
Nog ergens in de bovenste regionen  van een gruwelpad dat 1000 meter van Mullach in Zuidelijke richting naar de weg daalt. 5 mensen ontmoet die aan het omhoog zwoegen waren. Het is zo leuk een praatje te maken: dat “sang-froid “van de Britten.
“Did you scare yourself on Am Fasarinen? “
A bit..


Li 8 img866 (2) Deel van de Liathach-graat

13.15
Bijna beneden. Koele wind en enige mooi weer wolkjes.
Wat me opvalt is dat zoveel mensen alleen een tocht maken.Dat wordt hier normaal gevonden!
13.50
Terug op de parkeerplaats (wel een stuk over de weg) na een onvergetelijke tocht. Die is goed afgelopen dankzij  de stroefheid van de rotsen tijdens dit mooie weer.

Li 9 img947

Liathach gezien vanaf de weg.