An Teallach 2006

Ullapool,Ardmair camping,22 juli 2006

 

6 uur op.

Het is vrij helder dus ik ga het erop wagen.In 1999 kwam ik in slecht weer op de enge graat van de berg terecht en het werd zo angstaanjagend dat ik verder gegaan ben over het pad onder de Pinnacles. Het is ongeveer 1 uur rijden naar de startplek aan de A832. Daar vertrekt het brede pad naar Shenaval Lodge,waarvan ik onderweg moet afslaan naar de eerste top Sail Liath.

Maar 10 km daarvoor twijfel ik : de berg is deels wolkenvrij,maar er komt ook een gigantisch wolkendek naar toe!

Terugblik vanaf de helling van Sail Liath

8.30

Ik ben naar de voet van Sail Liath gewandeld en ga het er toch op wagen.Ik hoop op een breuk in de wolken.

Het is een gruis + stenenberg waar je omhoog moet ploeteren.Stokken erg handig. Onderweg nog gevallen en een tijd aangedaan gelegen vanwege de pijn.

Om 10.15 kom ik op de top van Sail Liath (954 m) en ga eerst mijn bezwete kleren drogen in de zon. Het is heerlijk zonnig weer geworden .

Daarna een diep gat in en dan weer omhoog naar de top Stob Cadha Gobhlach.

Dan begint het echt: de Corragh Bhuidhe Pinnacles…

Vooral in het begin zeer intimiderend! Ik heb nu het grote geluk dat de zandsteen nu droog en stroef is.

Er kwam eerst een steile wand van 10 meter ,maar ik ben er links van omhooggegaan.

Beinn Dearg Mor vanaf de helling van Sail Liath

 

Het is veel 1e en 2e graadsklimmen over zandstenen pannekoeklagen. Goede wrijving, maar geen goede grepen, zoals bij de gabbro in de centrale Cuillins op Skye. Je klimt door druktechniek, door je handen omlaag te duwen en dan op te stappen. Bovenop de Pinnacles is het zeer luchtig als gevolg van de enorme diepte ernaast. Dat is redelijk griezelig. Ik kom onderweg 3 mensen tegen die aan de andere kant zijn begonnen.Afdalen van een torentje ging ook op handwrijving,omdat ik geen grepen kon vinden.

Zandstenen sculpturen op Corrag Bhuidhe graat

12.25

Lord Berkeley’s seat:wat een geweldige afgrond! 700 meter recht omlaag. Begin is eigenlijk overhangend.

 

12.40

Sgurr Fiona 1058 m.

Het is al uren prachtig weer! Goed dat ik het er op gewaagd heb.

13.20

Bidein a  Ghlas Thuill  1062 m. De hoogste top.

Dit heb ik op mijn tandvlees gedaan. Blijkbaar was ik op. Gelukkig heb ik voor deze tocht 2 rustdagen gehad.

Ik vind de berg An Teallach minstens zo mooi als Blaaven + Clach Glas. Maar dan wel vanf deze top gezien, niet vanaf Destitution road.

Je ziet vanaf hier zo mooi de graat met al zijn torens.

De afdaling is verder geen probleem: de graat in noordelijke richting volgen naar Glas Mheall Mor (981 m) en dan naar het oosten afdalen waarbij je de beek Garbh Allt tegenkomt en volgt naar Dundonnell House. De beek is fraai met vele watervallen.

Om 17 uur kom ik afgepeigerd bij de auto aan,na eerst nog een stuk over de weg A832 te hebben gelopen.

Pikant detail: na de afdaling van de laatste top  hebben de dazen me langdurig gezelschap gehouden.

 

 

Blik op Coire Toll an Lochain vanaf de graat

 

Op de graat. Beneden het Loch an Lochain

 

 

Begin van de Corrag Bhuide pinnacles.

 

Terugblik: links de Pinnacle-route,rechts het pad dat onderlangs de pinnacles loopt.

Fiona-graat vanaf Corrag Bhuide

 

Corrag Bhuide vanaf Fiona,de tweede top van An Teallach

 

Corrag Bhuide graat: zoals je ziet moet je daarop niet misstappen!

 

 

Zicht naar het westen vanaf de An Teallach graat.

 

 

 

Lord Berkely’s seat aan het eind van Corrag Bhuide

 

Afdaling in dal tussen Mheall Mor en Mheall Liath

 

 

In het dal van de Garbh Allt, op weg naar Dundonnell house.